Lavenergihus

Få bygget et hus, der er sundt at bo i og sundt for miljøet

I Danmark dikterer traditionen, at vi bygger og bor i murstens- eller betonhuse. Men hvorfor egentligt? Det er nemlig både sundere, mere klimavenligt og billigere for dig at bygge et lavenergihus træ. Læs med her.

Byg et hus af træ

I Danmark har vi tradition for, at vores helårshuse er bygget af sten, mens vores fritidshuse og sommerhuse er af træ. Det er sandsynligvis blevet sådan på grund af vores omskiftelige klima. Jo mere vand og vind vores huse udsættes for, jo mere slides de. Har du et sommerhus af træ ved den jyske vestkyst, så ved du at det danske klima slider på det, og du er sikkert vant til at skulle male det ret ofte. Derfor er vi nok mere tilbøjelige til at bygge med mursten, som ikke kræver så meget arbejde efterfølgende. Måske er det på tide at bryde med den tradition? Træhuse er nemlig topmoderne.

En kæmpe fordel for miljøet

Der er ingen tvivl om, at et specialdesignet lavenergihus i træ er et kæmpe plus for klima og miljø. For det første kommer træet, der bygges af, fra bæredygtige skove. For det andet er træ et materiale, der kan optage og afgive fugt bedre end andre byggematerialer. Det gør det meget mere klimavenligt samtidig med, at det er godt for indeklimaet. Når du ovenikøbet vælger at bygge et lavenergihus i træ, vil de øvrige materialer, der bruges, naturligvis være CO2-neutrale naturmaterialer. Et lavenergihus i træ er også isoleret endnu mere end andre huse. Derfor holder det rigtig godt på varmen. Bygger du et lavenergihus i træ, får du altså i det lange løb en lavere varmeregning, et miljøvenligt hus og et meget sundere indeklima til gavn for hele familien.

Specialdesignet til dig

De fleste mennesker tænker på de klassiske amerikanske bjælkehytter eller røde svenske træhuse, når de tænker på huse i træ. Men faktum er, at træhuse kan se ud på mange måder. En af de store fordele ved at bygge sit hus i træ frem for sten er nemlig, at træ er et meget fleksibelt materiale. Det betyder, at du kan få et specialdesignet hus, præcis som du vil have det. Altså et træhus, der både passer til omgivelserne og til dine særlige behov.

Træ er mindst lige så godt som mursten
I det hele taget hersker der mange fordomme om træhuse. For eksempel har mange historisk set en opfattelse af, at træhuse ikke er nær så holdbare som de klassiske murstenshuse. Sikkert fordi et træhus kræver en smule mere vedligehold end et hus af sten. Får du dit træhus bygget af håndværkere, der ved hvad de gør, så er et træhus mindst lige så godt og holdbart som et hus af mursten. I dag bygges lavenergihuse i træ nemlig oftest med dampspærre bag de indvendige vægoverflader. Det sikrer, at ydervæggene er 100% tætte, så der ikke slipper fugtig og varm luft ud i konstruktionen, hvilket på sigt kan danne råd og skimmelsvamp.